Blåmuslinger
blåmuslingen
Blåmuslingen er den mest almindelige muslingeart i Danmark. Den foretrækker, i modsætning til eksempelvis hjertemuslingen og sandmuslingen, et fast underlag at leve på, f.eks. sten, pæle eller moler. Det gør den meget let at finde, da det bare er at lede efter stendiger eller lignende.
Blåmuslingen er et fastsiddende bunddyr, der lever af at filtrere havvandet for føde, primært mikroalger. Derfor er den meget afhængig af en konstant tilførsel af nyt ufiltreret vand, og derfor sidder den ofte steder med kraftige strømforhold. Den kan typisk blive 7-8 år gammel.
muslingen bliver til
Blåmuslinger er særkønnede, dvs. at der findes både hanner og hunner. Hannernes kød er typisk cremefarvet, hvor hunnernes er orangerødt. Når det er tid til at parre sig skyder muslingerne sæd og ægceller ud i de omgivende vandmasser. I tillæg frigiver hver enkelt musling på samme tid signalstoffer, der opmuntrer de andre muslinger til at gøre det samme.
Én hun kan gyde op til 12 millioner æg. Når et æg og en sædcelle mødes, så dannes der i løbet af kun få timer en lille larve, der vha. af små bevægelige hår kan transportere sig rundt i det åbne vand. Efter få dage danner larven sin første skal, og begynder nu at ligne en musling. Efter 2-4 uger taber den de bevægelige hår og falder til bunden, hvor den begynder bundslåning. Når muslingen har fundet et egnet sted, spænder den sig fast med en masse holdbare liner kaldet byssustråde. Sådan begynder den sit liv som fastsiddende bunddyr.