top of page

ramsløg

smagen af forår

I det tidlige forår, nogle gange allerede i vintermånederne, kan man mellem skovbundens brune blade og visne grene se små lysegrønne blade titte frem. Det er én af forårets tidligste bebudere: ramsløget.

Ramsløget er ekstremt godt tilpasset til livet i de aarhusianske bøgeskove, hvor lysmængden hen over størstedelen af vækstsæsonen er begrænset af bøgetræernes tætte bladdække. Ramsløget spirer tidligt, fordi planten oplagrer næring i løget henover over vinteren, som er klar til brug i det tidlige forår.  

RAMSLØGET

Ramsløg hører til løgfamilien og er karakteriseret ved en skarp løgduft og det at danne løg i jorden. Planten har lancetformede blade med en tydelig stilk, der i starten er omfattet af en hvid gennemsigtig hinde. I maj-juni danner ramsløg sine smukke 6-tallige hvide blomster på enden af en lang blomsterstilk. Hen på sommeren når frugterne er modne, tilter blomsterstilken til siden, og sår på den måde alle plantens frø umiddelbart ved siden af. På den måde danner ramsløg meget tætte bestande, der nogle steder fuldstændig kan udkonkurrere andre planter i skovbunden.

Forveksling

Ramsløg kan forveksles med planterne liljekonval og høst-tidløs, som indeholder forskellige hjertegifte, herunder cellegiften colchicin. Du kan dog ganske roligt gå på sanketur efter ramsløg, for det er heldigvis let at kende forskel på planterne, hvis man ved, hvad man skal kigge efter.

 

Ramsløg kan kendes på:

  • den karakteristiske løgduft, som liljekonval slet ikke har

  • at den danner løg i jorden

  • at dens blade har tydelige stilke

  • dens 6-tallige hvide blomster, der sidder i skærme modsat liljekonvallen, hvis blomster hænger langs toppen af stilken som klokker

Saml ramsløg

Ramsløg kan du finde i skove og skovbryn, hvor du særligt i skyggefulde løvskove kan sanke et stort antal.

Medbring en beholder til dine ramsløg og pluk de mest friske blade, da der er mest smag i dem. Afhængigt af årets vejrforhold, finder du typisk de lækreste ramsløgsblade i det tidlige forår, og når vi når til maj-juni kan du plukke blomsten og evt. samle frøene.

Opbevar ramsløgsbladene på køl, evt. med et fugtigt klæde omkring i en tætsluttende boks for længere holdbarhed.

LAV MAD MED RAMSLØG

Ramsløg er naturens vilde hvidløg! Du kan både bruge ramsløgsbladet friskt som en krydderurt i smør, pesto, mayo, dressing, salater eller tilberedt i supper, saucer, tærter, pastaretter, brød mm. Ramsløgsblomster- og knopper kan syltes og knopperne kan bruges som alternativ til kapers.

Her får du vores tips at bruge det smagfulde ramsløg i lækre retter.

De spæde skud

Grill eller steg de spæde ramsløgsskud i smør og spis dem som tilbehør eller smid dem i en salat.

De ældre skud

Pak kød, fisk, grøntsager ind i de store ramsløg, som ikke længere er sjove at spise for sig selv, og steg eller grill maden i ramsløgspakker.

PESTO

En klassisk måde at bruge ramsløg er i en pesto: Ristede mandler og/eller solsikkekerner, modnet fast ost, anden grøn urt f.eks. persille eller basilikum, salt og olie.

OLIE

Lav den grønneste olie ved at blende olie og ramsløg (længe), gerne så det bliver varmt. Sigt og du har en skøn urteolie til alt! Du kan bruge restproduktet til at røre op i dressinger, lave urtesmør eller smide i en pastaret.

BLOMSTER

Blomsterne kan du spise friskt eller f.eks. sylte, inden de er sprunget helt ud. Brug en klassisk mormorlage: én til én eddike, vand og sukker.

KAPERS

Lav kapers af ramsløgsfrøene efter afblomstring. Der kommer en fin lille skærm af små knolde, som man skiller fra stilken og lægger i salt i minimum 3 uger. Skyl dem (rigtig) godt og læg dem i ren æbleeddike. Efter et par måneder er de spiseklar, og de holder sig rigtig længe!

bottom of page