tag på båltur

En båltur er altid en god ide uanset årstid, fordi det på en helt særlig måde kan danne rammerne for refleksion, hygge og fællesskab. Bålet har dog, med sin varme og sit lys, en helt særlig værdi i vinterhalvåret, hvor mørket og kulden tager til. Du får her en guide til, hvordan du kommer på båltur i vinterhalvåret.  

 

Det kan være svært at tage sig sammen til at tage ud i naturen, når det er minusgrader udenfor og det har været mørkt siden kl. 16. Specielt på de grå, fugtige dage kan det være en udfordring at finde på gode aktiviteter at tage sig til. Heldigvis er det vores erfaring, at bålture faktisk kun bliver bedre af regn, gråvejr og kulde. Det kræver ikke særlig meget andet end en sæk brænde, tændstikker, noget varmt at drikke og et par turkammerater.

 

Sådan laver du et bål

- uden sprit og avis    

Der findes forskellige måder at starte et bål på, og for nogle er det nærmest blevet til et religiøst spørgsmål. Er du til pagodebål eller pyramidebål? Her vil pagodebålet blive præsenteret, fordi det er stabilt, danner gode gløder og ikke kræver særlig meget pasning.  Den vigtigste del af båltændingen er forberedelsen. Der skal hugges og snittes træ i alle forskellige størrelser i rigelige mængder: spåner, tynde 4-6 cm pinde, tykkere 10-12 cm pinde, små kævler og store kævler. Desuden kan det være en ide at finde noget birkebark til optænding, da det er meget effektivt. Når alt er klart, så bygges bålet.

  1. Læg en bund af 3-4 halve kævler med barken nedad som bund, for at hæve bålet op fra den kolde fugtige jord.

  2. Læg 2 kløvede kævler vinkelret på de nederste i vindens retning med et mellemrum imellem sig, så vinden blæser igennem åbningen. Læg 2 yderligere kløvede kævler vinkelret ovenpå de førnævnte og gentag dette, indtil bålet har en passende højde, og der er blevet dannet et firkantet rum i midten af bålet omgivet af brænde.

  3. På bunden af det firkantede rum bygges nu en luftig konstruktion af spåner, tynde pinde og evt. birkebark. Brug her en halvstor pind, til at bygge konstruktionen opad, så den ikke vælter når der bliver sat ild til.

  4. Nu er du klar til at sætte ild til bålet. Sæt ild på vindsiden af den den luftige konstruktion i midten, så ilden bliver suget ind gennem bålet.

  5. Når ilden har fået fat, er det vigtigt at holde sig til og hjælpe ilden på vej. Sørg for at have dine forberedte spåner og pinde klar, så du kan nå dem. Byg bålet luftigt og pas på med ikke at lukke det til med for mange pinde. Efterhånden som ilden får godt fat i de små spåner og pinde, bygges større pinde og kævler på, så bålet gradvist udvikler sig og til sidst sætter ild i den omgivende pagodekonstruktion.  

  6. Undervejs kan du hjælpe ilden på vej ved at puste ind i det. Pust først meget forsigtigt, men forøg intensiteten efterhånden som ilden bliver mere stabil.

  7. Nu har du et godt, solidt og varmende bål, som efter en halvtimes tid vil have fint med gløder.    

 

Brænde?

Når du skal lave bål i vinterhalvåret, er det ofte en god ide at have kløvet brænde med hjemmefra, da de grene man finder i skoven ofte kan være meget fugtige på denne tid af året. Når du køber brænde er det værd at tænke over, hvilket træ brændet kommer fra. De hurtigtvoksende trætyper gran og fyr er lette at antænde, laver store flammer, men brænder hurtigt ud. De langsomtvoksende løvtræarter som eg, ask og bøg er sværere at antænde, men brænder længere og giver flere gløder. Det optimale til et madbål vil altså være at have gran eller fyr som optænding, og så skifte til eg, ask eller bøg, når bålet er tændt. Men hvis det udelukkende handler om varme og flammer, vil gran og fyr til hele bålet være bedst. 

Gode bålsteder i Aarhus

 

Det er generelt ikke tilladt at holde bål udenfor de anlagte bålpladser på offentlige og private arealer. Men heldigvis har Aarhus Kommune anlagt en lang række bålpladser og nogle steder ligefrem bålhytter, som kan bookes på www.friluftslivaarhus.dk. Så det er bare at gå på opdagelse i deres friluftslivskort og finde det perfekte bålsted til din båltur. Derudover er det faktisk tilladt at lave mindre bål på stranden, så længe de er placeret i den vegetationsfrie del langs strandkanten.

3 ting du kan lave ved et bål

  1. Læse højt af fantastiske eventyrlige fortællinger, imens tilhørerne drømmer sig væk til fjerne egne, som kan skimtes i bålets flammer.

  2. Tilberede foliepakker med masser af smør, kartofler, gulerødder, porre, løg, fennikel, peberfrugt, forårsløg, dild og persille til aftensmad.

  3. Sidde i stilhed med dig selv eller dine turkammerater og tænke over dagen som er gået og finde ro.   

oplev stemningen

på en båltur

Se vores fotoreportage her

Eller følg med i turkalenderen, hvor vi offentliggør næste båltur

© 2019 Natur Retur

Kontakt

naturretur@gmail.com

51891589 / 28257279

følg os her
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
0