top of page

TÆNDTE LANTERNER, BÅLRØG OG BØGER

Et knitrende, varmt bål, lysende lanterner og en stak bøger. Kom med til bålaften og højtlæsning og få en oplevelse i naturens nærvær

En svag duft af petrolium siver ud fra lanternerne, som kaster glimtende lys ud i skovens kulsorte mørke. Udstyret med varme tæpper og vinterjakker har en flok unge samlet sig en decemberaften for at dele et nærværende nu i naturen væk fra byens lys, larm og livlighed.

I fællesskab bliver liggeunderlag rullet ud i en cirkel og bålet tændt. Den velkendte knitrende lyd og det flakkende gyldne lys fra bålet er samlingspunkt for de fremmødte.

Lyden af bålet akkompagneres af stemmer, der læser uddrag af klassiske julefortællinger højt fra de medbragte bøger. Historierne emmer af barndommens glæde over eventyret og giver et nostalgisk nærvær. Mens vi sidder dybt inde i skoven, hvor trætoppe troner over os og træstykkerne brænder på bålet, bliver 'Grantræet' læst op som den første fortælling.

Tjansen som højtlæser går på skift mellem deltagerne, og alle lytter fokuseret til de rytmiske stemmeføringer, der sætter stemninger i skovens ro.

Mens alle sidder i den prikkende varme fra bålet bliver termokander med varm solbærsaft og kagedåser med hjemmebag sendt rundt. Naturen og højtlæsningen om bålet skaber en ramme, et fælles tredje, som samler deltagerne. For selvom mange af deltagerene aldrig har mødt hinanden før, går snakken livligt omkring bålets ro.

Fotos, film og tekst: Line Beck / Natur Retur 2016

bottom of page