top of page

Natur Retur

Højskole

Fortsæt nedad siden og

Oplev Natur Retur Højskole

FÆLLESSKAB, FORDYBELSE & NATURBEGEJSTRING 

I maj 2018 fandt den allerførste 'Natur Retur Højskole' sted. Med naturen som samlende ramme for fællesskabende oplevelser, nysgerrig begejstring og nærværende fordybelse var 55 unge voksne samlet en hel weekend i skovene syd for Aarhus. Vi overnattede i telte på en grøn græseng og i hængekøjer mellem træernes stammer, sankede spiselige, vilde urter og tang, sang i fællesskab under kulørte lyskæder og mellem lanterner og stjerner i strandkanten, snittede redskaber i birketræ rundt om varmende bål, lyttede til fuglefløjt, hoppede i det morgenkølige havvand, legede og sansede i den nyudsprungne bøgeskov og lavede bålmad. Vi snakkede, lyttede, sang, råbte og var stille sammen - alt det bedste fra Natur Returs naturture samlet på én gang.

    Fredag 16:00
    jeg bliver til os

Med tæt oppakning af telte, liggeunderlag og rygsække ruller cykler ind på gårdspladsen foran laden, hvor Natur Retur Højskole har sin base. Solskin, bål og lanterner sætter varmende, lysende stemninger på eftermiddagen, og deltagerne indtager hver især græsengen bag laden med deres telte. "Dong!" - gong-gongen lyder og kalder alle sammen til en omgang eksperimenterende intro-lege, der med høje råb, energiske bevægelser og glade øjenmøder bringer deltagerne sammen som højskoleflok.

" Fuglefløjt, fælleskab og spændende møder med nye mennesker.

Et sted hvor det hele afhænger af alles indstilling, indsats og energi. Lykkefølelsen af at være stille sammen. følelseN af at være medspiller i et fælleskab. Følelsen af at det giver mening for mig at være her nu".

- Deltager på natur retur højskole

" Jeg indså at nogen ting kun duer mange."

- Deltager på natur retur højskole

   Fredag 18:30 
   Bål & begyndelse

Grøntsagssuppen bobler i bålgryden og brød bages på bålpander. Opad trappen til loftet i den gamle lade lokker lyskæder og glimt af grønne grene, hængt op som pynt, os op til den første fællesspisning. Vi sidder ved langborde med dampende suppe i skålene og højskolesangbogen klar. Vi synger højskolen igang og lytter til forstandertalen, der fortæller om oplevelsesfællesskaber, hverdagsbegejstring og nærværende "nu-tid".

Natur Retur Højskole forstandertale - Natur Retur | Nikolaj Voldum Ahlburg
00:00 / 00:00
"Det er hverdagen, som egentlig fylder mest
i hele ens liv, så er det ikke dér alle de
meningsfyldte ting skulle puttes ind"

Lyt til talen her

   Fredag 21:05 
    Lanternevandring

Anemonertæpper under fødderne. Vi går sammen i stilhed med lanterner, der oplyser skovbunden i hvide og lysegrønne farver. Den knitrende lyd af vores bevægelser gennem blade og grene. En kontrabas ved en skovsø. Vi ender vores lanternevandring gennem skoven på stranden, hvor et knitrende bål venter på os. Til bølgernes vuggende lyde og en helt klar stjernehimmel over os, slutter vi turen med 'Vårvisen' fra højskolesangbogen.

"At man kan være sammen med fremmede mennesker i stilhed. tit når man møder fremmede mennesker, handler det om at snakke en hel masse og undgå akavet stilhed. men når rammerne er ro og natur, er det naturligt bare at være sammen stille, nyde øjeblikket og sanse.".

- Deltager på natur retur højskole

   Lørdag 06:31 
   Morgenbadning

Havets overflade er vuggende, rolig og dagens første solstråler bølger sig indover strandbreden. Det er tidlig morgen. Vi har fået os en brat opvækning i teltene af en larmende gong-gong med en opfordring til en morgenfrisk dukkert i havet. I det  kølige sand varmer vi kroppene op med morgengymnastik. "5-4-3-2-1 GO!", "Så' det fandme nu!""Aaarh!". En fælles spurt ud i det kolde vand.

"Lykke og ro indeni. Friskhed og ny energi. Ny viden, Bevidsthed om naturens påvirkning på humør og energi. Træk vejret. Kom ud . Nyd at være lige dér hvor du er. Mere “nutid” og mindre smartphone tid. Mere “bare tæer-tid”. Prøv flere ting du ellers ikke ville gøre".

- Deltager på natur retur højskole

   Lørdag 10:00 
    Workshops

Tid til nysgerrig fordybelse og vilde oplevelser i nærnaturen. På workshops udforsker vi strandkantens planteliv, sanker tang og urter, lytter til skovens fuglestemmer, bygger svedhytte og springer i det kølige hav, når varmen bliver for overvældende, vi leger, snitter redskaber i træ, sanser naturens æstetik, bygger jordovn og forbereder aftenens festmiddag med vilde, naturlige ingredienser.

   Lørdag 19:30 
    Festmiddag

Bøgegrene, planteophæng og kulørte lyskæder hænger fra loftet og stearinlys sætter stemning omkring langbordene. Vi drikker birkesaftchampagne og spiser festmåltid lavet på de spiselige planter, der blev indsamlet på dagens sanke-workshops. Akkompagneret af klaver og kontrabas synger vi højlydt højskolesang hele aftenen og hele natten, så det runger igennem det store rum i laden og kan høres langt ud i skoven.

   Søndag 14:15
   Forårsskrig & Farvel

Vi står under bøgetræernes lysegrønne trækroner samlet i en cirkel med smilende ansigter vendt mod hinanden. 3-2-1: "AAAAAAAARH!!!" Vores stemmer smelter sammen i et højt og kraftfuldt forårsskrig i bedste Ronja Røverdatter stil, der brøler al vores sidste energi ud. Så slutter skriget, og vi står i absolut stilhed i 30 sekunder og mærker eftereffekten af den tydelige ro efter larm.

Under højskoleweekenden indsamlede vi deltagernes refleksioner om Natur Retur og højskolefællesskabet.

Logo rundt - NaturRetur - hvid.png
Foto, film & opsætning: Line Beck
Tekst: Line Beck og højskoledeltagerne
bottom of page